Norges dyreste skoleuniform.

Nå tenker du sikkert – «vi har jo ikke skoleuniform i Norge?» Å jo da, det har vi, og den dyreste koster rundt 25 000,-

Her en designer veske som ransel og oversized dunjakke de største elementene.

Hvor? Asker og Bærum + Oslo vest er verstingene, men det finnes over alt.

Når jeg var fjortiss var det viktig å ha cowboystøvler av riktig merke, gjerne Sancho eller Buffalo. Levi´s bukse og Millet dun jakke var også bra, men du ble jo ikke totalt fryst ut hvis du ikke hadde det, det blir du i dag.

Vi kunne ha kjøpt b-vare på Svinesund og fikk fortsatt være med i gjengen. Jeg husker jeg hadde en umerket dunjakke, B-vare Levis, men jeg hadde Sacho boots og de var jeg så stolt av!!!! Det var mer normalen.

Full uniform i vår tid kostet rundt 3000,- tenker jeg, og med hensyn til inflasjon er det fortsatt ikke i nærheten av de 25 000,- du må ut med i dag.

At en jente på 15 bruker en Mulberry veske som skolesekk er bare så sykt feil!!!! men det gjør de altså. I tillegg skal de ha toppkarakterer i alle fag og en fettprosent på 10!

images
Faksimile TV2
L5QwcO6JGtjvYxbm1fK6JQSXKx4-Xw1FwBSbBespn4hg
Faksimile Nrk

Grunnen til at jeg skriver om dette teamet er en historie jeg kom over forrige uke, hvor Philip fra Asker ikke lenger orket alt presset og flyttet til onkel og tante i Rognan i Nord.

Her er et utdrag av intervjuet fra Nrk Norland.

Philip Majlund Nielsen på klasserommet i Saltdal
FOTO: SIGURD STEINUM/NRK

1136 kilometer unna foreldrene sine sitter Philip Majlund Nielsen ved pulten sin på Saltdal videregående skole.– Jeg følte aldri at jeg passet helt inn i Asker. Det var press fra alle kanter, sier 16-åringen.

Allerede tidlig på ungdomsskolen bygget det seg opp et sterkt ønske om å forlate Asker.

– Du skulle ha jakke til 10 000 kroner med dyrepels, den beste kroppen med sixpack og kunne benke 90 kilo. Alle tøffet seg, og det var umulig å oppfylle alle kravene.

– Jeg passet ikke inn. Da jeg skulle begynne på videregående bestemte jeg meg for å gjøre noe med det.

– Ble du mobbet?

– Jeg vil ikke si det. Men miljøet i Asker var veldig røft. Allerede i barneskolen lærte vi å kalle hverandre skjellsord. Jeg bare godtok det. Sånn er Asker, og jeg kan ikke gjøre så mye med at 50 000 innbyggere tenker sånn.

Askergutten gikk lei av presset i byen og bestemte seg for å gå mot strømmen og flytte fra byen til bygda. Stedet ble Saltdal i Nordland, hvor Philip har tante og onkel.

Det er veldig få som tør  gjøre som Philip her og bare bryte opp og gå mot strømmen!

Før var det klær, nå er det klær, kropp og karakterer. Alt skal være på ypperste nivå for å være bra nok – samtidig som mobbing øker drastiskt.

Bi-effektene av dette er fler, men om noen år mangler vi både håndverkere og pleiepersonell, for ingen vil lenger ta yrkesfag, det er kun høyskole og universitet som gjelder. Narkotikabruken øker, da ingen klarer å prestere på disse nivåene uten falsk stimuli.
Spiseforstyrrelser er verre enn noen gang, for ikke å snakke om angst og depresjoner, som aldri har vært høyere blant unge.

Kravene i Asker og Bærum er umenneskelige, men kravene i resten av landet har også økt betraktelig de siste 10 årene.

Hva kan vi gjøre for å endre på dette? Det går jo bare en vei, det blir bare verre.
Det er VI som voksne som å gjøre noe med dette, barn og unge følger bare hverandre og de voksnes eksempel – det er vi som må skjerpe oss og lage nye verdigrunnlag!! Jeg vet ikke hvordan, men den jobben må gjøres.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *